četrtek, 18. julij 2013

KAKO NAREDIMO NARAVNO TRDO MILO SAMI?

  • Potrebujete osnovno rastlinsko milo, ki ga lahko kupite (v tovarniški trgovini Samson Kamnik) in potem samo stopite nad vodno soparo in glede na želje dodajate različna olja, masla, čebelji vosek in eterična olja.
  • Lahko pa že milo naredite sami, vendar za to potrebujete NaOH (natrijev hidroksid) za trda mila in različna olja (hladno stiskana olja), vse dodatke, ki jih želite dodati milu, da bi ga izboljšali: čebelji vosek, olja, masla, zelišča ali eterična olja. 
  • Predvsem pa bogomolki opozarjava na to, da se pri izdelavi trdega mila primerno zaščitite in si nadenete zaščitna očala, masko in rokavice, ter se izogibate hlapom, ki nastajajo, ko počasi stresete natrijev hidroksid v vodo. 
  • NIKOLI NE VLIVAJTE VODE V NaOH/lug, saj lahko pride do neželenih učinkov!!! 
  • NaOH z vodo se bo močno segrel, počakajte, da bo temperatura ok. 40 stopinj, potipajte posodo od zunaj, temperatura je približno takšna kot je naša telesna temperatura.
  • Prav tako si hladno stiskana olja, ki jih nad soparo segrejete, ohladite na 40 stopinj Celzija in ko je NaOH z vodo dovolj ohlajen, vse skupaj zlijete v posodo z olji in s paličnim mešalnikom na najnižji stopnji mešate približno 10 minut. Mešalnik izmenično prižigajte in ugašajte, da se motorček ne pregreje.
  • Ko bo zmes dovolj gosta, takrat, ko kapljica skoraj obstane na površini, jo vlijemo v kalup, ki smo ga obložili s peki papirjem ali pvc vrečko (najboljši so silikonski modelčki za piškote).
  • Pustimo 24 ur, da se milo strdi in ga vzamemo iz posode, ter ga pustimo, da še vsaj 6 tednov milo zori, kar pomeni, da bo NaOH iz mila izhlapel.
Tako izgleda milo, ko je še tekoče.
  • Po 24 urah se milo strdi in ga lahko vzamemo iz kalupa. Najboljše je, da ga postavimo na mrežo, kjer bo milo zorelo.
Tako milo izgleda po 24 urah, ko je že trdo.
  • Če se milo še ni strdilo, ga pustite stati v kalupu malo dlje, da se bo strdilo.
  • Ko imamo milo narejeno, lahko po koščkih, odvisno od željene velikosti mila, ta velik kos narežemo, če pa smo milo nalili v manjše kalupe velikosti mila, obdržimo željeno velikost mila.
Bolj podrobno razlago, kako doma sami pripravite milo, najdete TUKAJ.

Ni komentarjev:

Objavite komentar